Operatiuni pe furnizor-factura

Optiunea este folosita pentru a introduce in contabilitate facturile de la furnizori. Datele pot veni automat din modulele de stocuri sau mijloace fixe sau se pot introduce valoric prin aceasta optiune cand nu dispuneti de modulele de gestiune cantitativa sau doriti sa le operati doar valoric.

Inregistrarile contabile se pot introduce atat separat pe fiecare articol contabil cat si ca formula contabila compusa.

Pentru cele compuse se lasa la cont debitor semnul %, la valoare se introduce totalul articolului compus (de ex. baza+tva), iar dupa ce se confirma inregistrarea cu totalul articolului compus se va alege primul cont din formula contabila (de exemplu 6xx) si apoi celelalte (de ex. 4426). Atat pentru inregistrarea cu baza cat si pentru cea cu tva programul va afisa valoarea calculata corespunzator, insa sumele se pot modifica conform documentului primar.

Optional se poate opta pentru predefinirea mai multor articole contabile atat simple cat si compuse (grup de articole contabile) - vezi optiunea disponibila atat in ecranul de furnizori in partea de jos cat si din meniul Diverse->Actualizare articole contabile. Pentru a putea selecta din articolele predefinite, trebuie sa fie bifata optiunea "%=%" din bara de jos. De asemenea se poate configura de catre administratorul de program ca anumiti operatori sa fie obligati sa aleaga articole contabile predefinite.
Pentru facturi furnizori de marfa amanunt care se introduc doar valoric prin acest modul, se configureaza un articol contabil compus pe optiunea de actualizare articole contabile predefinite care are la cod grup cheia VPA si formula contabila 371=%. In momentul confirmarii acestui articol contabil, programul va genera urmatoarele:
- 371  = 401
- 371  = 4428
- 371  = 378
- 4426 = 401
Apoi pentru operarea efectiva (sa fie bifata optiunea "%=%" din bara de jos) se alege acest grup de articole contabile si se introduce la primul (371=%) total valoare marfa amanunt. Se confirma inregistrarea si apoi programul va cere valoarea facturii furnizorului si se confirma din nou, iar mai departe se vor afisa pe rand celelalte articole contabile cu valoarea calculata automat.
Daca se doreste se pot face mai multe grupuri de articole contabile cu codul VPA pe analitice ale conturilor 371,378,4427,4428 dand coduri de genul VPA1,VPA2,VPA3 la codul de grup de articole contabile.

Pentru mai multe informatii legate de articolele contabile din modulul EC click aici.

Operatiunile facute prin aceasta optiune (precum si cele venite din modulul STO,MF ca si facturi) compun Registrul jurnal de furnizori si Nota contabila de furnizori (FR)