Declaratia 205

Generalitati D205
  
  • Declaratia 205 inlocuieste fisele fiscale  incepand cu fisele fiscale pentru anul 2012.  
  • O gasiti in meniul Diverse -> Declaratia 205, Fise fiscale. 
  • Modul de generare este asemanator cu declaratia 112 sau declaratia 394 (se genereaza, se poate consulta, se pot lista fise individuale si la urma se valideaza cu DukIntegrator).
  • Fisele fiscale care se trimit angajatilor vor fi inlocuite  de o fisa individuala (o adeverinta) care nu are un format prestabilit sau impus, doar ca trebuie sa contina venitul brut realizat, baza de impunere si impozitul retinut. Aceasta se poate lista dupa generarea declaratiei intrand pe butonul <Consultare/Modificare/Listare fisa individuala>. Vechile fise fiscale pot fi listate daca chiar se doreste totusi.
  • Corectiile legate de salariile istorice se pot face pe optiunea <Actualizare salarii istorice> din submeniul cu fise fiscale, la fel ca si pana acum.
  • O noutate sunt noile tipuri de venit care le vor inlocui pe celelalte (nu mai exista A1,A2....) ci acum sunt codificate de la 01-18. Veniturile din salarii au codul 07. Aceste coduri se pot modifica pentru luna curenta prin <Date Generale>- la actualizarea personalului iar pentru lunile istorice prin optiunea de actualizare salarii istorice. 
  • Daca un angajat are in anul pentru care se scoate declaratia venituri atat pe codul 07 cat si de alta natura sau a fost si in functia de baza si in afara ei, vor fi scoase mai multe fise. (va aparea de atatea ori cate combinatii <cnp> + <tip venit 01-18> + <tip functie - in unitate sau in afara ei> sunt) 
  • De asemenea in declaratia 205 nu mai apar intretinutii ci doar cuantumul deducerii (eliminam astfel erorile legate de datele de identificare ale intretinutilor) 
  • O alta diferenta fata de vechea fisa fiscala este ca nu mai sunt detaliate veniturile pe luni ci se declara pe total perioada (an) 
  • Tip functie va lua valoarea 1 pentru functia de baza si 2 pentru in afara functiei de baza. Aceasta nu va fi completata la alte tipuri de venit in afara de salarii (07)
  • La validarea declaratiei cu DukIntegrator aveti grija sa alegeti D205 in loc de D112 sau D394 ca in ecranul de mai jos.  



  • Daca in lista de declaratii disponibile in programul DukIntegrator nu apare D205 inseamna ca nu aveti ultima versiune de DukIntegrator instalata. Daca aveti internet, la lansarea softului de validare ar trebui sa va apara un ecran cu versiunile noi disponibile ca in imaginea de mai jos. Trebuie doar sa aveti grija sa mutati versiunile noi disponibile din stanga in dreapta dand click pe butoanele >>. Apoi dati click pe Download aflat in partea de jos a imaginii. Totdeauna cand apare acest ecran cu versiuni noi disponibile sa le descarcati urmand pasii descrisi mai sus pentru a avea ultima versiune DukIntegrator. Daca nu aveti internet va trebui sa il descarcati manual de pe un calculator cu internet si sa il dezarhivati in c:\dukintegrator astfel incat sa fie structura c:\dukintegrator\dist\dukintegrator.jar.






Cum corectam datele daca sunt erori/necorelari.

A.) Corectam fisierele sursa - salariile istorice si regeneram declaratia
  • Datele se pot corecta in fisierele sursa prin optiunea Diverse->Declaratia D205,Fise fiscale->Actualizare salarii istorice. Dupa ce efectuam corectia, revenim in declaratia 205 si dam <Regenerare fisiere declaratie> dupa ce ne asiguram ca am ales perioada corecta pentru o declaratie noua sau am ales pozitia cu declaratia la care ne referim pentru una existenta.
B.) Corectam direct in declaratie.
  • Desi recomandam sa se corecteze prin metoda A, sunt situatii cand trebuie sa intervenim direct in declaratie. In acest caz, Alegeti butonul <Consultare/Modificare/Listare fisa individuala> si modificati unde este necesar. Sunt 3 zone de interventie:
  1. <declaratie205 (declaratie informativa) Contine datele de identificare ale societatii si o coloana numita "Suma de control " (totalplataA) care se obtine din adunarea tuturor coloanelor numerice din sectiunea II (Date recapitulative) 
  2. <sectiunea II (Date recapitulative) Contine un sumar al declaratiei grupata pe tipuri de venit cu totaluri pe principalele coloane din sectiunea benef. 
  3. <benef (Date informative privind impozitul retinut la sursa si ...) Contine angajatii societatii cu tipul de venit, venitul brut, venitul impozabil, impozitul retinut, deducerile de baza si alte deduceri. Faceti totdeauna modificari legate de sume in aceasta sectiune si dati click pe butonul <Recalcul totaluri> pentru a actualiza primele 2 sectiuni cu noile sume. Dupa ce executati recalcul totaluri datele din sectiunea II si din prima sectiune se vor actualiza automat cu noile sume.

 
 Cum listam o fisa individuala (in loc de fisa fiscala).
A.) Daca se doreste sa se listeze doar la un angajat
  • Se da click pe butonul  <Consultare/Modificare/Listare fisa individuala> din ecranul cu declaratia 205, se da click pe sectiunea <benef (Date informative privind impozitul retinut la sursa si ...) din partea stanga sus pentru a vedea asiguratii. Dupa ce va pozitionati pe asiguratul dorit, dati click pe butonul <Listare fisa individuala> aflat in partea de jos a ecranului. 
B.) Daca se doreste sa se listeze toti angajatii
  • Analog pasul precedent doar ca in ecranul de generare lista bifati <Toti> in loc de angajatul curent.

 
  Cum corectam o eroare aparuta la validarea cu DukIntegrator.
  • Daca la validare sunt semnalate erori legate de un angajat va fi afisata pozitia (numarul de ordine al acestuia). Daca revenim in declaratie pe consultare il puteti cauta dand click pe sectiunea <benef...) iar apoi cautandu-l dupa numarul de ordine afisat pe ecran. Corectiile se fac asa cum este aratat mai sus fie prin corectie direct pe salarii istorice si apoi regenerand declaratia, fie direct in declaratie si dand recalcul total.