Instructiuni declaratia M500 bugetari

Pentru a putea genera corect declaratia M500 (doar institutii bugetare) trebuie sa urmati pasii de mai jos:

 1. Preluati versiunile 16.0 la programul Expert-Contab (toate modulele)
 2. In modulul EC, Diverse, Societate, Tabul FOREXEBUG, alegeti categoria ocupationala daca este alta decat Sanatate (codul 5). Daca este sanatate sariti acest pas.
 3. In modulul SAL, "Nomenclatoare", "Sectii" completati la fiecare sectie urmatoarele informatii (Angajatul trebuie sa fie corect atasat sectiei/compartimentului. Daca face garda si are contract separat sa fie atasat sectiei unde face garda pe acel contract):
  1. Structura M500 (Sectie, compartiment, laborator etc. Este un nomenclator care este necesar pentru M500).
  2. Cod specialitate structuira/garda (M500). Alegeti din acel nomenclator specialitatea sectiei/compartimentului.
  3. Numar linie garda. Completati numarul liniei de garda daca se fac garzi pe aceasta sectie.
 4. In modulul SAL, "Nomenclatoare", "Specialitati si meserii" va trebui sa actualizati nomencaltorul intern de specialitati si meserii cu codul de specialitate pentru  raportare M500. Parcurgeti pasii de mai jos:
  1. Daca nomenclatorul contine date si fiecare angajat are atasat codul de specialitate intern, atunci completati la fiecare specialitate codul din declaratia M500 (se alege din nomenclator). Pentru angajatii fara specialitate va trebui sa aveti un cod  separat care sa fie atasat celor fara specialitate. La aceasta pozitie la cod M500 puteti pune 082-Alta specialitate. 
  2. Daca nomenclatorul nu contine date va trebui sa creati coduri pentru specialitatile necesare, sa le completati codul M500 al specialitatii si sa le atasati fiecarui angajat.
 5. In modulul SAL, "Nomenclatoare", "Functii pentru calcul clase si coeficienti si raportare declaratia M500". Acest nomenclator contine functii ce au atasate clasa si coeficientul de ierarhizare si este folosit la calculul automat al gradatiei . Fiecare angajat are sau ar fi trebuit sa aiba atasat pana acum acest cod de functie pentru ierarhizare. Deoarece in M500 se cere gradatia si clasele va trebui sa fie setat corect daca nu ati facut pana acum acest lucru. Deci, in conditiile in care fiecare angajat are setat acest cod de functie pentru clasa de ierahizare, procedati mai departe ca mai jos:
  1. Completati corect nivelul studiilor la fiecare functie.
  2. Completati codul functiei pentru declaratia M500 (este acelasi nomenclator de functii din PDF-ul M500). In loc atasam fiecarui angajat inca un cod de functie (M500) am considerat mai practic sa setam corespondenta intre acest cod si cel din M500 presupunand ca ati completat pana acum la fiecare angajat codul functiei pentru clase corect ca sa aveti clasele si coeficientii calculati corect.
  3. Completati gradul profesional atasat acestei functii.
 6. In modulul SAL, meniul "Date generale", "Explicatii fluturasi recapitulatie". Aici vom completa la sporurile ce se vor raporta in M500 codul de spor din declaratie. Procedati in felul urmator:
  1. Cautati pozitiile unde sunt sporurile trecute. Alegeti in dreptul sporului codul pentru declaratia M500 din casuta respectiva.
  2. Programul va completa automat acest cod la prelucarea versiunii noi doar pentru sporul de tura, sporul de noapte si sporul de sarbatori. Pentru alte sporuri precum conditii grele, etc va trebui sa setati manual fiecare in parte. La sporul de garda nu se completeaza nimic.
 7. Tot pentru M500 ni se cer baza legala pentru incadrarea cu salarul de baza si cu anumite sporuri. In acest scop, in modulul SAL, Nomenclatoare, Temeiuri legale, Temeiuri legale salar si sporuri am prevazut un nomenclator cu aceste baze legale care vor putea fi actualizate si de dvs pentru viitor. In acest moment au fost create de catre program pozitii cu L.284/2010 si OUG.57/2015. Aceste temeiuri legale s-au adaugat automat si la fiecare angajat (vezi Date generale angajat, Tabul Salar de baza-sporuri). Va trebui sa actualizati pe viitor cand mai schimbati cuiva salariul si baza legala ce se va alege din nomenclatorul descris mai sus.
  •        
  • Dupa cum se vede este o grila de valabilitate a bazei legale, o categorie atasata unei baza legale (salar de baza, sporuiri, clase) si baza legala aleasa din nomenclatorul de baze legale.      
 8. In acest moment se poate genera declaratia M500. Aceasta se gaseste in meniul Liste, Declaratii, Declaratia M500. Generarea se face asemenator declaratiei 112. Dupa generare se pot consulta datele rezultate si eventual face modificari daca este necesar. Aceste date sunt o oglinda a fisierului xml ce va fi utilizat pentru raportare. Mai jos cateva precizari despre prezentarea datelor selectate si cum se pot face modificari.
  1. Tabul - Date generale declaratie contine informatii despre institutia dvs.
  2. Tabul  - Persoane contine datele angajatilor. Pe ecran se vad 3 tabele.
   1. Tabelul 1 (din partea de sus) contine lista cu toti angajatii grupat pe CNP. In dreptul fiecarui angajat este o coloana "Stergere/Rectificare". Lasati valoarea 0 daca este o declaratie initiala si angajatul nu a mai fost raportat inainte. Daca se face o rectificativa atunci completati in dreptul angajatilor ce se rectifica valoarea 1 daca se va sterge si 2 daca se va modifica ceva.
   2. Tabelul 2 (de la mijloc) contine raporturile de munca din dreptul angajatului pe care sunteti pozitionati in primul tabel. Un angajat poate avea mai multe contracte (vor aparea toate marcile acestuia). Va trebui sa verificati daca sunt completate corect datele din personal si salarii ale fiecarui contract. Se pot face corectii si aici direct dar important este sa setati corect nomenclatoarele si angajatii ca sa nu fie nevoie sa modificati ceva direct pe declaratie.
   3. Tabelul 3 (stanga jos) contine pentru raportul de munca pe care sunteti pozitionat sporurile atasate acestuia care au corect setate codul de spor in Explicatii fluturas - recapitulatie. Deocamdata am completat doar valoarea sporului efectiv realizat nu si procentul acestuia.
   4. Tabelul 4 (dreapta jos) contine pentru raportul de munca pe care sunteti pozitionat sporul de garda. 
 9. Declaratia generata se va valida cu DukIntegrator la fel ca 112. Pdf-ul rezultat nu va fi identic cu cel in care se introduc datele manual. Datele care ajung in PDF se pot vedea fie accesand xml-ul fie prin consultarea pe care am prevazut-o in program tocmai in acest scop.