Declaratia 394 contine pentru fiecare client/furnizor platitor de tva (are atribut RO) valoarea totala a facturilor dintr-o perioada. Incepand cu 2012 se raporteaza si taxarea inversa.
Generarea se poate face numai la partenerii care au marcaj RO in nomenclator daca s-a completat corect sau la toti partenerii urmand a fi stersi in faza de corectie ulterior. Criteriile de selectie cuprind ca si standard inregistrarile cu urmatoarele marcaje de tva:
'CB01','CB02','CB04','CB05','CB06','CB09','CB11','VB01','VB02','VB04','VB05'. Nu sunt cuprinse bonurile de casa care au un marcaj special daca s-a completat la operare. Pe varianta pana in 2012 nu sunt cuprinse taxarile inverse (VB04 si CB11). Daca doriti sa includeti in declaratia 394 si alte marcaje decat cele standard mergeti in meniul Nomenclatoare->marcaje jurnale tva si completati marcajul 'Apare in D394' cu valoarea corespunzatoare.
Ajustarile/corectiile se pot face asupra facturilor ce compun totalul raportat si recalculand sumele in declaratie sau direct pe totalul partenerului.
Fisierul corect se salveaza in formatul cerut de MF (in format text pentru perioadele mai vechi de 2012 si in noul format xml validat cu DukIntegrator in variantele mai noi de 2012).
Declaratia 394 se gaseste in modulul EC->Liste finale, existand doua optiuni, una pentru varianta mai veche de 2012 si una pentru cea noua. Mai jos vom descrie declaratia valabila incepand cu anul 2012.
Pentru o declaratie noua bifati optiunea corespunzatoare si alegeti tipul declaratiei (lunara daca sunteti platitor lunar de tva, trimestriala daca sunteti platitor trimestrial).
In cazul in care sunteti platitor trimestrial si deveniti platitor lunar in a doua luna din trimestru, se raporteaza pe varianta trimestriala punand o bifa in casuta 'Am devenit platitor lunar in luna ...' Se va raporta ca si declaratie trimestriala dar ca perioada doar primele 2 luni din trimestru. A treia luna va fi raportata lunar.
Dupa generare se pot face corectii pentru fiecare din cele 4 tipuri de operatiuni (livrari,cumparari, livrari cu taxare inversa, cumparari cu taxare inversa).
Daca o declaratie a fost generata se poate regenera daca se doreste, sau interveni pe ea cu corectii.
Versiunea valabila din 2012 va permite sa aveti pentru aceeasi perioada mai multe pozitii de declaratii, identificate dupa un ID. Daca spre exemplu ati generat o declaratie si ati trimis-o la MF iar ulterior doriti sa pastrati ce a fost si sa generati una noua pentru aceeasi perioada puteti sa o faceti. Programul doar va va atentiona.
O declaratie generata se poate si sterge daca e cazul. Alegeti din radio-butonul din partea stanga sus 'Stergere' iar din casuta cu declaratii declaratia pe care o stergeti si apoi dati click pe butonul 1.) care va afisa textul 'Stergere declaratie'
Pentru salvarea fisierului pentru finante trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:
- Creati pe discul C:\ un folder DukIntegrator.
- Descarcati de pe situl anaf softul DukIntegrator de validare xml. Este acelasi soft valabil si pentru declaratia 112 care va contine mai multe declaratii incluzand D112 si D394. Dati click dreapta in dreptul DukIntegrator si alegeti "save as" sau "save target as" alegand ca destinatie C:\DukIntegrator.
Salvati kitul in C:\DukIntegrator, apoi click dreapta pe el si il dezarhivati astfel incat sa fie structura C:\DukIntegrator\dist\. Este la fel ca la salarii doar ca acolo in loc de folderul DukIntegrator era D112. Trebuie sa aveti instalata java pe calculatorul respectiv, insa daca ati folosit declaratia 112 inseamna ca este gata instalata.
Fisierul care se trimite la finante va fi validat la fel ca la declaratia 112. Se alege optiunea 3.), si programul va invita sa alegeti destinatia unde sa il salvati. Programul il va pune implicit in C:\DukIntegrator\D394\an_luna\. Apoi il validati si semnati la fel ca la modulul de salarii, alegand la declaratie D394 in loc de D112. Dupa semnare va rezulta un fisier pdf semnat care are atasat fisierul xml cu datele declaratiei. Acesta se trimite la finante de pe portalul e-guvernare.ro
Daca sunt erori la validare le puteti vedea dand click pe butonul 'Vizualizare erori' sau deschizand fisierul cu extensia err din folderul unde s-a salvat fisierul xml.
Dupa generare si validare, programul va ofera si posibilitatea va listati detaliile declaratiei 394 pentru uz intern.
Pentru cei care aveti si modulul de salarii si cel de contabilitate, veti avea deci doua foldere C:\D112 pentru declaratia 112 salarii si C:\DukIntegrator pentru declaratia 394. Amandoua vor avea un folder DIST ce contine acelasi soft dukintegrator.jar folosit pentru semnare si validare (daca il descarcati intr-o parte puteti sa copiati tot folderul dist in cealalta parte ca sa nu il descarcati de 2 ori). Vom face o modificare la salarii pentru a putea muta declaratia 112 in folderul C:\DukIntegrator unde veti avea pe viitor ambele declaratii. Declaratia 394 in C:\DukIntegrator\D394 si declaratia 112 in C:\DukIntegrator\D112.
O atentie aparte va trebui data pentru achizitiile sau livrarile cu taxare inversa pentru cereale si plante tehnice.
Nomenclator NC cereale
10011000 Grau dur
10019010 Alac (Triticum spelta), destinat insamantarii
10019091 Grau comun destinat insamantarii
10019099 Alt alac (Triticum spelta) si grau comun, nedestinate insamantarii
10020000 Secara
100300 Orz
1005 Porumb
120100 Boabe de soia, chiar sfaramate
1205 Seminte de rapita sau de rapita salbatica, chiar sfaramate
120600 Seminte de floarea-soarelui, chiar sfaramate
121291 Sfecla de zahar
Declaratia 394 cere sa se specifice la partenerii unde e cazul valoarea livrarilor/achizitiilor pe aceste componente. Programul va completa automat doar totalul pentru taxarea inversa, iar d-voastra va trebui sa defalcati pe aceste componente acolo unde e cazul. Aceasta se face pe optiunea de corectii/ajustari, alegand taxarea inversa inainte de a intra pe modificari, apoi in tab-ul de cereale puteti adauga pozitiile din acest nomenclator cu valoarea aferenta.