Declaratia 390

Declaratia 390 contine pentru fiecare client/furnizor intracomunitar valoarea totala a facturilor dintr-o perioada.

Generarea se poate face numai la partenerii care au marcaj la atribut fiscal,altul decat RO (adica extern DE, FR etc) in nomenclator daca s-a completat corect, sau la toti partenerii urmand a fi stersi in faza de corectie ulterior. Criteriile de selectie cuprind ca si standard inregistrarile cu urmatoarele marcaje de tva:
VA01, VA02, VA03, CA01, CA03. Nu sunt cuprinse bonurile de casa care au un marcaj special daca s-a completat la operare. Daca doriti sa includeti in declaratia 390 si alte marcaje decat cele standard mergeti in meniul Nomenclatoare->marcaje jurnale tva si completati marcajul 'Apare in D390' cu valoarea corespunzatoare.

Ajustarile/corectiile se pot face asupra facturilor ce compun totalul raportat si recalculand sumele in declaratie sau direct pe totalul partenerului.

Fisierul corect se salveaza in formatul cerut de MF (in noul format xml validat cu DukIntegrator in variantele mai noi de 2012). 

Declaratia 390 se gaseste in modulul EC->Liste finale, existand doua optiuni, una pentru varianta mai veche de 2012 si una pentru cea noua. Mai jos vom descrie declaratia valabila incepand cu anul 2012.Pentru o declaratie noua bifati optiunea corespunzatoare si alegeti tipul declaratiei initiala sau rectificativa.

Dupa generare se pot face corectii pentru fiecare din cele 5 tipuri de operatiuni:
  • livrari intracomunitare de bunuri L
  • livrari in cadrul unei operatiuni triunghiulare T
  • achizitii intracomunitare de bunuri A
  • prestari intracomunitare de servicii P
  • achizitii intracomunitare de servicii S 
 Marcajele (L,T,A,P,S) sunt corelate cu marcajele de tva (CA01, CA03 etc)
Daca o declaratie a fost generata se poate regenera daca se doreste, sau interveni pe ea cu corectii.
Versiunea valabila din 2012 va permite sa aveti pentru aceeasi perioada mai multe pozitii de declaratii, identificate dupa un ID. Daca spre exemplu ati generat o declaratie si ati trimis-o la MF iar ulterior doriti sa pastrati ce a fost si sa generati una noua pentru aceeasi perioada puteti sa o faceti. Programul doar va va atentiona.

O declaratie generata se poate si sterge daca e cazul. Alegeti din radio-butonul din partea stanga sus 'Stergere' iar din casuta cu declaratii declaratia pe care o stergeti si apoi dati click pe butonul 1.) care va afisa textul 'Stergere declaratie'

Pentru salvarea fisierului pentru finante trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

- Creati pe discul C:\ un folder DukIntegrator.

- Descarcati de pe situl anaf softul DukIntegrator de validare xml. Este acelasi soft valabil si pentru declaratia 112 care va contine mai multe declaratii incluzand D112 si D390. Dati click dreapta in dreptul DukIntegrator si alegeti "save as" sau "save target as" alegand ca destinatie C:\DukIntegrator.
Salvati kitul in C:\DukIntegrator, apoi click dreapta pe el si il dezarhivati astfel incat sa fie structura C:\DukIntegrator\dist\. Este la fel ca la salarii doar ca acolo in loc de folderul DukIntegrator era D112. Trebuie sa aveti instalata java pe calculatorul respectiv, insa daca ati folosit declaratia 112 inseamna ca este gata instalata.

Fisierul care se trimite la finante va fi validat la fel ca la declaratia 112. Se alege optiunea 3.), si programul va invita sa alegeti destinatia unde sa il salvati. Programul il va pune implicit in C:\DukIntegrator\D390\an_luna\. Apoi il validati si semnati la fel ca la modulul de salarii, alegand la declaratie D390 in loc de D112. Dupa semnare va rezulta un fisier pdf semnat care are atasat fisierul xml cu datele declaratiei. Acesta se trimite la finante de pe portalul e-guvernare.ro

Daca sunt erori la validare le puteti vedea dand click pe butonul 'Vizualizare erori' sau deschizand fisierul cu extensia err din folderul unde s-a salvat fisierul xml.
Dupa generare si validare, programul va ofera si posibilitatea va listati detaliile declaratiei 390 pentru uz intern.


O atentie aparte va trebui data pentru partenerii externi.

Declaratia nu se valideaza daca nu are completat atributul fiscal din tara respectiva (pentru germania DE, franta FR)
Pentru Austria codul este AT iar codul incepe cu litera U.