Instrucțiuni declarație 112

 • Ultima versiune conține declaratia 112.
 • Aici găsiți tutoriale video despre declaratie. Va rog sa le urmariti pentru a vedea cum se lucreaza.
 • Daca sunt erori la validare, trimiteti mail pe adresa office @ info-expert.ro cu detaliile erorii respective. Va vom raspunde si in functie de situatie va vom solicita sa ne sunati sau sa ne trimiteti o arhiva a bazei de date pe care sa o verificam. Va rugam nu ne sunati inainte de a citi instructiunile si eventual viziona tutorialele.
 • Mai trebuie sa dati inca o data "Calcul salarii".
 • Procedura de raportare nu se poate face mai simpla pentru ca asa a fost gandita de catre ANAF.
 • Ca si rezumat trebuie parcursi urmatorii pasi:
 1. Creati un folder pe discul C numit D112.
 2. Descarcati programul de validare si generare pdf de la finante "Soft-ul J de validare date din fisier XML pentru formularul D112" de la adresa http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/declunica/Declaratiaunica.htm.
 3. Dezarhivati kitul descarcat in folderul C:\D112, astfel incat sa aveti in final urmatoarea structura C:\D112\DIST\DukIntegrator.jar.
 4. Dati dublu click pe fisierul C:\D112\DIST\DukIntegrator.jar. Daca se deschide aplicatia, inseamna ca este ok, daca nu, inseamna ca nu aveti java instalata pe acel calculator. In acest caz v-a trebui s-o descarcati de la adresa http://www.java.com/en/download/index.jsp si s-o instalati. In cazul in care aplicatia DukIntegrator s-a deschis, o inchideti, a fost doar pentru verificare.
 5. Programul de salarii are la Liste, Declaratii, Declaratia 112. Se genereaza de cate ori e nevoie, are optiune de consultare/modificari si de copiere fisier pentru finante. Fisierul generat de aplicatia de salarii va avea numele d112_numefirma_codfiscal.xml si programul il va pune implicit in folderul C:\D112\AN_LUNA\. (AN_LUNA inseamna pentru ianuarie 2011, 2011_01). Acest fisier xml nu este fisierul final care il veti trimite la finante, ci un fisier temporar pe care il vom valida cu softul DukIntegrator, proces in urma caruia veti obtine un fisier pdf care va fi cel final.
 6. Dupa ce ati ales optiunea "Copiere fisier xml pentru validare, generare pdf si trimitere la finante" din programul de salarii, programul va invita sa salvati fisierul in folderul C:\D112\AN_LUNA\. Nu modificati calea, lasati calea implicita. Softul de salarii va intreaba apoi daca Verificati xml. Alegeti DA totdeauna cand doriti sa obtineti fisierul pdf final pentru finante. Daca ati instalat corect softul de la finante, se va lansa DukIntegrator, softul de validare si generare fisier final pdf.
 7. Dupa ce se deschide DukIntegrator, alegeti Validare. Daca nu sunt erori sau sunt doar atentionari, alegeti validare +creare pdf. DukIntegrator va anunta ca in folderul C:\D112\AN_LUNA\ a creeat fisierul cu extensia pdf AN_LUNA\d112_numefirma_codfiscal.pdf.
 8. Acest fisier se listeaza (contine doar centralizatorul contributiilor, fara angajati).In interiorul fisierului pdf se afla atasat de catre DukIntegrator un fisier xml care contine de fapt toata raportarea. Fisierul pdf astfel obtinut si listat se copiaza pe CD pentru finante (trebuie sa aveti cd writer). Cei care doriti sa il trimiteti pe net si aveti certificat digital veti alege optiunea de validare+creare pdf+semnare din softul DukIntegrator.
 • Pe forumul expert-contab (http://info-expert.ro/forum), sectiunea salarii gasiti explicatii pentru cei cu mai multe puncte de lucru cu personalitate juridica si care trebuie sa raportati impozitul separat in declaratia 112. Pe forum si cauze frecvente de erori in raportare.