Configurare generala

Generale
-Nu completez implicit data documentului = implicit la introducere date in jur de OD se ofera ultima zi din luna de gest, iar la jurnalele CL/FR/BC/CS ziua curenta.
-Inreg dif de curs valut prin c de BC/CS =Implic se aduce factura la niv cursului ex 411=765 cu dif de curs ,altfel s-ar face ex5121=765
-Organiz reg jur gen din reg OD in detaliu si totalul celor 4 reg aux CL/FR/BC/CS detaliate separat= implicit reg j gen contine in detaiu toate inreg.
-

 

Inchidere conturi

 

-Verificare inchidere automata cont 371 amanunt la inchidere luna.
-Inchiderea 711 dupa natura diferentei = implicit se inchide ca orice cont de venit 711=121, altfel s-ar pune 711 in debit sau credit ca suma venitului sa fie pozitiv.
-Inchiderea conturilor de tva trimestrial = implicit se inchide lunar
-Implicit regula diferentelor de curs valutar se se fac prin 765 si 665. Aceste conturi se pot schimba.

 

 

Contabilitatea de gestiune

 

 

Daca se lucreaza cu 'Generare inregistrari in clasa 9 trebuie bifate ambele optiuni cu inregistrare in clasa 9.
Daca se lucreaza 'Fara generare inregistrari in clasa 9', se pot bifa selectiv numai cheltuieli pe sectii/lucrari sau si cheltuieli si venituri. Nu se poate bifa doar lucrari fara clasa 9, invers se poate.
Daca se bifeaza clasa 9 atunci la orice inregistrare 6xx=% sau %=7xx trebuie introdus contul de clasa 92x respectiv 931 cu analiticul corespunzator.


Subunitati

 

Caz1

 

- Societate centralizatoare = este societatea mama in care datele vin din sub societati (centre de cost)
- Societate de centralizat   = societate (centru de cost) care alimenteaza societatea mama. Centralizarea se face automat prin optiunea "Centralizare subunitati" din meniul Diverse.

 

Caz2

 

Unele module (ex.STO,SAL) ale programului EXPERT-CONTAB se pot executa la subunitati aflate pe alta retea decat cea a unitatii centrale.

 

In acest caz datele trebuie aduse de la subunitate (loc=xxx diferit la fiecare subunitate) la unitatea centrala (loc= CEN). Aducerea datelor de la subunitati la unitatea centrala se face prin optiunea 'Transferuri intre subunitati' cu optiunea/Plecari-Sosiri.

 

 
Deosebirea intre cele doua cazuri este ca in caz1 subsocietatea are toate modulele, contabilitatea se face complet, iar in caz2 subunitatea are doar module de contabilitate primara sau contabilitatea nu se face complet la subunitati

 

Tipul locului poate avea una din valorile:

 

CEN - centru care aduna date de la subunitati cen sau SUB
cen  - subunitate unde se preiau date de la subunitati de tip SUB
SUB - subunitate de nivel cel mai de jos

 

Centre de unde se pot prelua date contine o lista de coduri de subunitati care pot fi preluate, este mai mult o masura de siguranta sa nu se aduca date din greseala de la alte subunitati.

 

 

Imperecherea conturilor de creante/datorii = NU daca locul nu este  CEN sau spatiu [este subunitate]

 

 
Drepturi.
Se pot da drepturi sau lua pe fiecare optiune de meniu sau document.