Operatiuni

Prin aceasta optiune se fac operatiuni in debitul si creditul unui cont de banca.
Contul de banca este cel care marcaj BC in planul de conturi.

Aceasta optiune si 'Operare instrumente de plata' sunt singurele prin care se opereaza manual banca.
Introducerea si regasirea acestor date se face introducand contul si data. In antet se afiseaza soldul de inceput de zi iar in subsolul grilei soldul de sfarsit de zi.

Introducerea efectiva a operatiunilor:
- Se introduce articolul contabil. Daca unul din conturi este de crenate/datorii trebuie introdus codul fiscal sau codul partenerului si se vor afisa toate facturile/documentele in sold in ordinea vechimii.
Fie se selecteaza o factura si se tasteaza Enter, fie se introduce suma de plata/incasare si programul va selecta automat toate facturile in limita sumei introduse (selectia automata poate fi modificata).
Dupa selectare factura se introduc dupa caz si alte elemente cerute de macheta de introducere date.

Optional pentru selectie facturi in sold se poate introduce doar factura fara partener si programul va completa partenerul automat. Insa exista riscul ca o factura sa fie alocata mai multor parteneri (in special furnizori) asa ca recomandam prima varianta.

Se mai introduc nr. document de plata/incasare, fel document si marcaj tva, cont de gestiune daca e cazul.

Daca documentul implica si alte articole contabile (nici debitul nici creditul nu sunt conturi de banca), atunci in loc de "adauga' se alege 'alte'

Daca unul din conturi e in valuta se va introduce suma in valuta si cursul. Daca sunt diferente de curs valutar programul va face si inregistrarile pentru diferentele favorabile sau nefavorabile de curs. Conturile implicate in aceste inregistrari privind diferentele de curs pot fi configurate daca e cazul din meniul Diverse->Configurare->Configurare generala

Daca se introduce o data dintr-o luna inchisa se va vizualiza ziua de banca fara posibilita de actualizare.
Toate operatiunile introduse pe conturi de banca formeaz registrul jurnal de banca si compun nota contabila de banca (BC)

Daca s-au introdus operatiuni pe o zi gresita, prin optiunea modificare antet se poate corecta fara sa stergeti operatiunile introduse.