REI - Receptii intern/import cu repart. chelt. in pret

Pentru inregistrarea unei facturi de achizitii intracomunitare (pe clasa 3 - conturi de stocuri) se foloseste modulul de REI din Operatiuni -> Intrari -> REI - Receptii intern/import cu repart. chelt. in pret

  • Antetul receptiei import (REI):

Se incepe cu alegerea gestiunii in care se doreste receptionarea achizitiei intracomunitare, in functie de natura stocurilor. Gestiunile se creeaza in modulul Nomeclatoare -> Sectii/Gestiuni.

Cu ajutorul tastei "enter" se navigheaza in program -> Numar factura - programul acorda automat numere daca din Operatiuni -> Evidenta numerotarii documentelor la -> Fel document ->REI -> se acorda loturi de numere (diferit pentru fiecare gestiune sau numerotare comuna pentru toate gestiuniile).

Se introduce data receptiei  (care poate sa fie diferita de data facturii) 

Urmatorul pas este introducerea furnizorului de marfa si a furnizorului de transport care poate sa fie diferit de cel de marfa. La furnizor se poate cauta partenerul prin "enter" -> afiseaza toti partenerii, prin enter si cautare dupa context (continut) sau daca se tasteaza primele litere din denumirea partenerului. Daca partenerul nu exista in nomeclator de partener se poate creea si de aici cu ajutorul tastelor ctrl+N (fara a fii nevoie sa iesiti in receptie).

Dupa selectarea partenerului dorit se deschide o fereastra unde se cere selectarea articolului contabil (exeplu: 371 = 40102-furnizor extern) ->tastati enter -> data facturii -> zile scadente -> Moneda (EUR). Introduceti valuta si cursul  iar programul va calcula automat valoarea in lei. Cursul euro se poate inregistra manual sau daca tastati enter se deschide o fereasta unde scrie: Pentru moneda EUR si data nu exista curs valutar introdus. Doriti sa il incarcati de pe BNR? (trebuie sa aveti conexiune la internet). -> marcajul pentru jurnal TVA.

Marcajul de TVA se pastreaza acelasi pentru toate operatiunile din receptie. Daca se doreste modificarea marcajului de tva pentru o anumita pozitie din receptie se poate face din corpul receptiei accesand butonul "Modificare" si cu click pe jurnal tva.

Se inregistreaza si transportul (daca este cazul) in lei sau euro -> la fel ca la furnizorul de marfa se deschide o fereastra pentru a selecta articolul contabil. Cu tasta enter se trece mai departe la nr. factura ->zile scadente -> valuta -> curs -> si jurnal tva-> apoi Corpul REI.

  • Corpul REI:

.REM - Valoare marfa externa EUR  

.RET - Transport extern

Din accesarea butonului "Corpul REI"- se intra in receptie si cu ajutorul butonului "Adaugare" se introduc produsele in receptie. La cod produs se poate cauta produsul la fel ca la partener prin "enter" -> afiseaza toate produsele sau daca se tasteaza primele litere din denumirea produsului. Daca produsul este nou si nu exista in nomenclatorul de produse acesta se poate adauga cu click pe "Adauga produs nou" sau cu tasta ctrl+N.

O alta selectie de cautare a unui produs se mai poate face prin tastarea butonului "Adaugare" si fara sa se scrie ceva se tasteaza enter. Se deschide o fereastra in care aveti posibilitatea de a cauta un produs dupa context (dupa continut).

Se introduce cantitatea -> valoare marfa (euro) -> enter.

Valoarea transportului se calculeaza automat  Programul repartizeaza proportional valoarea transportului pe fiecare pozitie de marfa, trebuie doar sa tastati enter.

Se poate introduce direct din receptie si pretul de vanzare fara tva daca in Diverse-> Configurari -> Configurari pe fel document si gestiune -> la Fel document -> REI -> la pret vanzare este marcat "PA - in En-Gros se cere introducere pret de amanunt".Daca in Configurare -> Configurari generale -> Configurari preturi -> este pusa bifa pe :"La vanzari se foloseste nomenclatorul de preturi (lista, reco, antre, preturi pe produse, client, etc)" si " Pretul de vanzare de nomenclator se poate modifica si la receptie nu numai prin managementul vanzarii" atunci pretul se va actualiza si in nomeclatorul de preturi.

TVA-ul se inregistreaza cu click pe butonul "Adaugare" si apoi -> .TVA  

Aici se deschide o fereastra unde se alege la ce se calculeaza TVA-ul:

  • la marfa -> confirm -> apoi se deschide o alta fereastra unde trebuie sa selectati articolul contabil corespunzator (exemplu : taxare inversa 4426=4427)
  • la transport -> confirm -> apoi se deschide o alta fereastra unde trebuie sa selectati articolul contabil corespunzator (exemplu : taxare inversa 4426=4427). In cazul in care transportatorul este un partener intern articolul contabil este 4426=401

Se poate sa fie mai multi trasportatori la o receptie. In antetul receptiei aveti posibilitatea sa ii intraduceti. Tva-ul se va calcula diferit pentru fiecare transportator.

La final se poate face o verificare accesand butonul "Verificare". Aici se poate vedea valoarea marfii in euro si lei si a transportului pe coloane:

  • de repartizat
  • repartizat si
  • diferente.

In mod normal nu este permis sa avem diferente la marfa in valuta

Daca sunt diferente in lei din rotunjiri acestea se regleaza pe total cu click pe butonul Adaugare si .COR si se alege articolul contabil de corectie-> enter -> programul repartizeaza corectia dupa caz la marfa sau la transport daca tastati enter.