Pentru inregistrarea unei facturi de achizitie (pe clasa 3 - conturi de stocuri) se foloseste modulul REC din Operatiuni -> Intrari -> REC - Receptii facturi furnizori.
Se alege gestiunea in care se doreste inregistrarea facturii in functie de natura stocurilor (marfuri, consumabile, materiale, obiecte de inventar) -> cu ajutorul tastei "enter" se navigheza in program -> La numar receptie - programul acorda automat numere daca din Operatiuni -> Evidenta numerotarii documentelor la -> fel document ->REC -> se acorda loturi de numere (diferit pe gestiuni sau numerotare comuna pentru toate gestiuniile).
Se intorduce data receptiei (care poate sa fie diferita de data facturii) -> Fel document intrare (Aviz de expeditie, bon fiscal, factura etc) -> data facturii. La furnizor se poate cauta partenerul prin "enter" -> afiseaza toti partenerii sau daca se tasteaza primele litere din denumirea partenerului. Daca partenerul nu exista in nomenclatorul de partener se poate creea si de aici cu ajutorul tastelor ctrl+N (fara a fii nevoie sa iesiti din receptie). Dupa complectarea datelor de identificare ale partenerului si salvarea acestora cu ajutorul butonului de "Confirm" se poate trece mai departe la complectarea ->zile scadente si apoi marcajul pentru Jurnal TVA.
Marcajul de TVA se pastreaza acelasi pentru toate operatiunile din factura. Daca se doreste modificarea marcajului de tva pentru o anumita pozitie din factura se poate face din corpul receptiei accesand butonul "Modificare" si cu click pe jurnal tva.
Din accesarea butonului "Corpul REC"- se intra in receptie si cu ajutorul butonului "Adaugare" se introduc produsele in receptie. La cod produs se poate cauta produsul la fel ca la partener prin "enter" -> afiseaza toate produsele sau daca se tasteaza primele litere din denumirea produsului. Daca produsul este nou si nu exista in nomenclatorul de produse acesta se poate adauga cu click pe "Adauga produs nou" sau cu tasta ctrl+N.
O alta selectie de cautare a unui produs se mai poate face prin tastarea butonului "Adaugare" si fara sa se scrie ceva se tasteaza enter. Se deschide o fereastra in care aveti posibilitatea de a cauta un produs dupa context (dupa continut).
Se introduce cantitatea -> pret furnizor (fara TVA).
Se poate introduce direct din receptie si pretul de vanzare fara tva daca in Diverse-> Configurari -> Configurari pe fel document si gestiune -> la Fel document -> REC -> la pret vanzare este marcat "PA - in En-Gros se cere introducere pret de amanunt". Daca in Configurare -> Configurari generale -> Configurari preturi -> este pusa bifa pe :"La vanzari se foloseste nomenclatorul de preturi (lista, reco, antre, preturi pe produse, client, etc)" si " Pretul de vanzare de nomenclator se poate modifica si la receptie nu numai prin managementul vanzarii" atunci pretul se va actualiza si in nomeclatorul de preturi.
Discountul de pe factura se poate inregistra procentual in casuta "Discount pe produs (%)" sau valoric cu butonul Adaugare -> .DIS
Daca trebuie facuta o corectie (in contul 607) de cativa banuti la receptie aceasta se poate face cu click pe butonul Adaugare si apoi -> .COR
Prestarile de servicii (exemplu; transportul - in contul 624) se poate face cu click pe butonul Adaugare si apoi -> .CH
TVA-ul se inregistreaza cu click pe butonul Adaugare si apoi -> .TVA . Programul calculeaza automat TVA-ul