Facturi clienti

Facturile pentru clienti se pot emite prin doua modalitati : prin modulul de Operatiuni pe iesiri sau prin Managementul vanzarii pe baza de comanda.

1. Operatiuni

Pentru vanzarile din gestiune se foloseste modulul FAC din Operatiuni -> Iesiri -> FAC Facturi clienti

  • Antetul facturii (FAC)

Primul pas este introducerea numarului de factura (programul acorda automat numere daca se acorda loturi de numere din Operatiuni -> Evidenta numerotarii documentelor la -> fel document ->FAC) apoi data.

La Client se poate cauta partenerul prin "enter" -> afiseaza toti partenerii sau daca se tasteaza primele litere din denumirea partenerului. Daca partenerul nu exista in nomenclatorul de partener se poate creea si de aici cu ajutorul tastelor ctrl+N (fara a fii nevoie sa iesiti din factura). Dupa complectarea datelor de identificare ale partenerului si salvarea acestora cu ajutorul butonului de  "Confirm" se poate trece mai departe la complectarea ->zile scadente si apoi modalitatea de plata (exemplu: OP- ordin de plata, CASH- numerar, etc.). La Tip factura se alege dupa caz FAC - Factura normala sau FST -  Factura de stornare.

Se complecteaza datele delegatului si mijlocul de transport iar cu enter se navigheaza mai departe in program pana la gestiune (o gestiune se creeaza din modulul Nomeclatoare -> Sectii/Gestiuni.) -> Moneda - daca factura se emite in RON nu este nevoie sa selectati nimic, daca factura se emite in valuta atunci alegeti din lista afisata cu clik pe sageata. 

Ultimpul pas inainte de a intra in corpul facturii este selectia TVA-ului la incasare bifanda DA sau NU, dupa caz.

  • Corpul FAC

Din accesarea butonului "Corpul FAC"- se intra in factura si cu ajutorul butonului "Adaugare" se introduc produsele. 

Adaugarea unui produs se face prin introducerea primelor litere din denumirea produsului sau codul produsului. O alta modalitate de cautare a unui produs este prin tastarea tastei enter si cautare dupa context (continut) sau afiseaza toate produsele.->cantitatea.

Pasul urmator este introducerea pretului de vanzare cu tva. Daca produsul selectat are actualizat pretul de vanzare in Managementul vanzarii -> Actualizare preturi de nomenclator - atunci se va complecta automat de catre program.

Pentru a se actualiza pretul si in nomenclatorul de preturi recomadat este ca la Diverse ->Configurare -> Configurari generale -> Configurari preturi -> sa fie pusa bifa pe :"La vanzari se foloseste nomenclatorul de preturi (lista, reco, antre, preturi pe produse, client, etc)" si " Pretul de vanzare de nomenclator se poate modifica si la receptie nu numai prin managementul vanzarii" 

Se poate inregistra si discount valoric in casuta "discount pe produs". Programul calculeaza automat adaosul comercial si pretul de vanzare fara tva si valarea tva-ului.

Factura de client se poate incasa direct de aici cu ajutorul butonului "Incasez" . Butonul de Incasez ca sa fie activ trebuie pusa bifa DA la incasari si plati imediate In Diverse ->Configurare -> Configurare pe fel document si gestiune la FAC.

Trebuie sa aveti inregistrate articolele de cont corespunzatoare fie cu ajutorul butonului "Articole cont" fie prin Diverse-> Actualizare articole contabile (nici o operatiune de intrare sau iesire nu se poate face daca articolul contabil corespunzator nu este inregistrat in acest fisier). La Fel document->FAC-> Cod art. contabil .CS - Incasare 

2. Manangementul vanzarii

Cu ajutorul Managementul vanzarii facturile se pot emite pe baza de comanda de la client.

Pentru a factura pe baza de comanda trebuie setat in Diverse -> Actualizare articole contabile -> Fel document FAC -> la articolul de cont corespunzator bifa DA la "valabil pentru comenzi".

a) introducerea comenzii prin : Managementl vanzarii -> Comenzi de la clienti -> Introducere comenzi produse -> se introduce numarul de comanda (programul acorda automat numere daca se acorda loturi de numere din Operatiuni -> Evidenta numerotarii documentelor la -> fel document ->COM), data -> clientul ( acesta se cauta la fel ca la emiterea unei facturi din operatiuni) -> Comanda in pretul : PA_TVA - pret fara tva (lei) , PA - pret cu tva (lei) sau PA_TVA_DV - pret fara tva (valuta) -> Corpul Comenzii.

La fel ca la factura din operatiuni se inregistreaza produsele -> cantitatea -> pretul (cu tva sau fara tva) in functie de ce s-a selectat in antet la "Comanda in preturi". Daca produsul selectat are actualizat pretul de vanzare in Managementul vanzarii -> Actualizare preturi de nomenclator - atunci se va complecta automat de catre program.

b) emitera facturii pe baza de comanda prin doua modalitati: -> Accesarea butonului "Proforma Fac-Avz" -> click pe "Factura conform comanda" sau prin Mangemetul vanzarii -> Comenzi de la clienti -> Factura fiscala pe baza de comanda.

  • Prima varianta de a accesa butonul "Proforma Fac-Avz" si tastand enter se va complecta automat clientul cu datele din antetul comenzii ->zile scadente -> mod plata -> delegatul -> mijlocul de transport-> gestiunea -> moneda si bifa de TVA la incasare DA sau NU. Pentru a introduce comenziile in factura se poate accesa butonul operare in bloc sau "Selecteaza toate" (pentru mai multe comenzi) apoi "Operare in bloc". Daca se doreste facturarea partiala a unei comenzi -> click "Adaugare" si se selecteaza produsele. Produsele neselectate raman pe comanda nefacturate.Pentru adaugare de produse noi pe factura fara comanda trebuie pusa bifa pe "Dezactivare comanda".
  • La a doua varianta de facturare prin Mangemetul vanzarii -> Comenzi de la clienti -> Factura fiscala pe baza de comanda - se urmaresc aceeasi pasi ca la operarea facturii din accesarea butonului "Proforma Fac-Avz" doar ca aici trebuie sa complectati si datele partenerului.