Precizari legate de deducerea TVA la incasare in cazul achizitiilor.

 Precizari legate de deducerea TVA la incasare in cazul achizitiilor.

A.) Daca sunteti firma cu regim de tva la incasare.
  • Daca sunteti firma platitoare de tva la incasare, deducerea TVA in cazul achizitiilor se face doar la plata facturii indiferent daca factura furnizorului este cu tva la incasare sau nu (se vor alege marcajele CI). Exceptie fac facturile care se platesc pe loc se vor inregistra normal pe CB01,02.
  • Pentru a fi mai usor de operat si pentru a nu gresi, daca sunteti firma cu tva la incasare si majoritatea achizitiilor de la furnizori le platiti la termen, puteti seta in modulul EC, meniul Nomenclatoare,Marcaje jurnale TVA marcajul CI01 ca si implicit pentru EC,MF,STO. In acest fel la operare intrari va fi afisat CI in loc de CB. (setati intai CB01 sa nu mai fie implicit si apoi la CI01 faceti-l implicit pentru EC,MF,STO, sa nu fie 2 marcaje la fel pentru ca programul il va lua pe primul).                                   
  • Pentru a corecta eventualele operatiuni facute pe CB desi trebuiau pe CI se poate corecta prin modificarea marcajului CB in CI direct in EC pentru operatiunile facute in EC sau prin modificare antet la receptiile facute in sto. Platile de facturi care au fost inregistrate pe CB si trebuiau pe CI trebuie refacute ca sa stinga programul corect 4428.
B.) Daca NU sunteti firma cu regim de tva la inacasare
  • Deducerea tva se face la plata facturii numai pentru achizitiile de la furnizori cu tva la incasare ( se alege marcaj CI), in rest se deduce normal (marcaj CB).