E-Factura trimitere facturi emise pe ANAF

Pentru a putea incarca pe ANAF facturile emise, este necesar sa avem la indemana  semnatura digitala care are drepturi de accesare SPV pe site-ul ANAF.

Configurarea se face din aplicatia EC, meniul Diverse -> Configurare -> Configurare token anaf

Prin intermediul formularului de mai jos si a semnaturii digitale, veti obtine un sir de caractere care va fi completat in casuta "Token acces" si cu ajutorul caruia veti putea descarca facturile primite de la furnizori.

Dupa actionarea butonului "Token nou" (Pasul 1) se va deschide un formular, unde veti putea alege semnatura digitala. (Pasul 2)

Dupa iesirea din formularul cu certificatul, trebuie sa completati pinul de la semnatura digitala pentru autentificare.

In cazul autentificarii cu succes, veti obtine un sir de caractere in casuta "Token acces" de forma 8a8a7b1bd1ca1d4cbcb789f32a3b87c1e33232212948347a4e03773.

IMPORTANT!

In cazul in care exista facturi importate in registru si incarcate manual in SPV, executati verificarea mesajelor pentru ca programul sa completeze la aceste facturi statusul si numerele de inregistrare.

Dupa obtinerea tokenului, puteti merge mai departe la Registrul e-Factura emise.

Facturile emise, pot ajunge in registru in doua moduri:

  1. Prin generare individuala din EC sau STO
  2. Prim import din registrul e-factura.

Mai jos este detaliat importul efectuat din registrul e-Factura

Prin aceasta optiune se vor importa facturi create fie in modulul EC cat si din STO. 

In vederea trimiterii la ANAF, vom genera fisierele XML aferente fiecarei facturi. Se va deschide formularul de mai jos unde vom avea 3 pasi.

Prin pasul 1 alegem din facturile generate, cele pe care vrem sa le trimitem. Se vor selecta doar facturile care nu au fost trimise sau validate.

La pasul 2, se vor genera fisierele xml pentru facturile selectate.

Pasul 3 va incarca fisierele XML in portalul ANAF. In cazul in care factura este incarcata cu succes, coloana id solicitare, se va completa cu numarul alocat de anaf acestei facturi. Coloana status va fi completata cu valoarea Trimisa.

Dupa incarcarea facturilor si pana la obtinerea raspunsului de la ANAF exista un timp de asteptare. Pentru citirea mesajelor aferente facturilor accesati butonul Mesaje facturi.

Formularul permite verificarea mesajelor aferente facturilor trimise in ultimele 60 de zile (limita impusa de ANAF).

Prin apasarea butonului Verifica, se vor incarca toate mesajele aferente facturilor trimise din ultimele zile completate in caseta text din stanga butonului. Se vor bifa automat facturile care nu sunt validate.