Trimis de admin la Joi, 2018-07-19 12:58
- In ultima perioada au fost numeroase atacuri de tip "Crypto Locker" - virusi care va cripteaza toate fisierele fara posibilitate de recuperare decat prin plata unor bani.
- Acesti virusi pot ajunge pe calculatorul dumneavoastra prin mai multe cai ca de exemplu:
- Un e-mail cu un atasament ce contine virusul. Mailul respectiv poate fi scris inclusiv in limba romana. Va rugam sa nu deschideti astfel de e-mailuri si sa le stergeti imediat sau daca aveti un it-ist in compania dvs sa il instiintati imediat. Un antivirus performatnt de regula va poate proteja si bloca atunci cand doriti sa deschideti un astfel de fisier.
- Mai nou prin remote desktop (solutia intregrata Microsoft pentru acces la distanta). Cei care aveti deschise porturile de remote desktop in extern (in special cel standard - 3389), adica puteti sa intrati prin remote desktop pe server din afara locatiei prin acces direct (fara VPN) si fara restrictii de ip-uri. Recomandam sa nu mai permiteti accesul decat prin VPN sau prin filtrare de ip-uri, adica sa permiteti doar acele ip-uri externe de care aveti cunostinta si sa folositi alt port in loc de cel standard. Totodata parolele pentru server sa fie cat mai complexe (litere,cifre combinate cu alte caractere, majuscule etc). Evitati parolele scurte care pot fi decriptate usor. Sunt programe facute de persoane rau intentionate care scaneaza porturile de remote desktop in special 3389 si atunci cand sunt deschise incearca sa va afle parola. Daca aceasta este slaba vor reusi sa o gaseasca. Odata intrat pe server nu va mai ajuta nici un antivirus. Persoana rau intentionata va dezinstala antivirusul si va va instala virusul respectiv.
- Pe langa regulile de preventie descrise mai sus singura solutie viabila sigura este un backup regulat facut pe suport extern detasabil sau in cloud.
- Va recomandam sa faceti backup la baza de date Expert-Contab regulat (zilnic, saptamanal sau cel putin lunar - in functie de necesitati) folosind optiunile existente in programul nostru (Alegeti backup toate societatile sau individual). Backup-up se va salva apoi pe un suport extern care nu trebuie sa ramana conectat la calculator decat pana se copiaza datele. Daca ramane permanent conectat exista riscul ca virusul sa va cripteze inclusiv backup-ul.
- La unii dintre dvs am implementat task-uri care se executa noaptea zilnic si care fac backup la baza de date pe un suport extern (hdd, nas) atasat la server sau accesibil de pe server. Nu este suficient, pentru ca daca se viruseaza serverul se va virusa cel mai probabil si acel hard disk extern. Recomandam in plus sa faceti si un backup pe suport detasabil.
- Asigurati-va ca cei din departamentul de IT al companiei dvs (evident cei care aveti asa ceva) fac un backup de sistem regulat pentru orice eventualitate.
- Puteti achizitiona spatiu de stocare te tip cloud. Spre exemplu un astfel de serviciu este iDrive (5 GB este free, 2 TB costa 50$ pe an pentru persoane fizice) care cu ajutorul unui soft special permite sa se copieze automat datele de pe server in cloud printr-un serviciu instalat pe server.
- O alta metoda care va poate feri de virusi este un server cu sistem de operare Linux, stiut fiind ca sunt mai sigure din punct de vedere al vulnerabilitatii la virusi.